Voorsprong met visie sinds 2007

Phaer richt zich als leverancier van hoogwaardige visioncomponenten op OEM’s en op ‘will be visionexperts’ die serieus met vision aan de slag willen om te scoren in hun business. Wie aanklopt, zal dan ook enige kennis van zaken moeten hebben of op zijn minst bereid moeten zijn zich in de materie te verdiepen. En eerlijk gezegd: praten over Phaers paradepaardjes als 3D-vision voor robotbesturing of hyperspectraal wordt zonder voorkennis een lastige aangelegenheid. Maar als commitment en visie aanwezig zijn, dan zet Phaer ook in 2017 de deur open naar een hoogwaardig netwerk met vooraanstaande fabrikanten die het maximale uit elke foton weten te halen.

Zaakvoerder Koenraad Van De Veere blijft er op hameren: “Met vision kan je een enorme voorsprong op de concurrentie nemen. In het land der blinden is één oog koning. En in de industrie zijn nog heel wat ogen te openen. Maar de echte gamechanging visiontoepassingen realiseer je niet met kant-en-klaar vision uit een pakje. Die komen door vision te combineren met visie en commitment. Door de juiste componenten te vinden en slim in te zetten. En door zelf aan de knopjes te kunnen draaien voor precies de juiste instelling voor de toepassing en omgeving. In deze zoektocht ondersteunen wij met succes. Wij kennen onze fabrikanten en hun roadmaps. En dat is belangrijk als je niet alleen vandaag, maar ook morgen met de ogen open voorop wilt lopen.”

CCD en framegrabbers: slim met bewezen technologie
Het ‘don’t buy smart, be smart’ pleidooi wordt misschien nog wel het beste geïllustreerd met wat de mainstream langzaam lijkt af te schrijven als verouderde technologie. De CCD-sensor en de framegrabber bijvoorbeeld. Van De Veere: “Ik zal de laatste zijn die ontkent dat CMOS enorme stappen heeft gezet en de beeldsensormarkt domineert. Sterker nog: één van onze fabrikanten, het Engelse e2V is één van de pioniers die met eigen CMOS-technologie al enkele jaren camera’s maakt die zich voor de helft van de prijs kunnen meten met de beste in de markt. Maar dat betekent niet dat het gedaan is met CCD. Neem een fabrikant als het Amerikaanse Imperx. Zij maken sinds jaar en dag dé camera’s die gebruikt worden in militaire- en ruimtevaarttoepassingen. De meer dan 500 camera’s die rondjes rond de aarde maken en ons een uniek perspectief geven van de wereld waarin we leven, zijn bijna zonder uitzondering door hen gemaakt. En de meeste? Inderdaad, good old CCD dat perfect op maat van de toepassing instelbaar is. CMOS biedt namelijk geen knoppen om aan te draaien , wat de uitdaging voor camerafabrikanten groter maakt om zich op relevante wijze van elkaar te onderscheiden. Ook biedt CCD pixel groottes die in de regel een betere beeldvorming toelaten bij een gegeven budget, en is kwalitatieve CCD snel alleenheerser bij resoluties boven 12 megapixel. Tenslotte worden nieuwe CCD producten in de markt gezet met een lang termijn levergarantie terwijl de steeds meer gebruikte CMOS sensoren de tendensen van de consumentenmarkt volgen.

Een tweede voorbeeld dat Van De Veere naar voren wil schuiven, is de framegrabber. “Hoe vaak is het einde van de framegrabber niet voorspeld?”, vraagt hij zich hardop af. “Maar de framegrabber is nog steeds springlevend. Door de honger naar meer en betere pixels in een steeds kortere tijd, groeit de te verwerken hoeveelheid beelddata nog steeds exponentieel. Deze komt allang niet meer uit één camera, maar de spectra en puntenwolken van diverse beeldsensoren dienen, uiteraard netjes synchroon, gecombineerd te worden tot een alleszeggend beeld. Met een smartcam los je dit niet op als je geen grote concessies aan de data-integriteit wilt doen. De framegrabber lijkt in dit geval nog steeds de beste oplossing, en fabrikanten als Bitflow spelen hier op in door bijvoorbeeld met partijen als NVDIA samen te werken om de data rechtstreeks naar de GPU te kunnen streamen. Ook bieden ze extra functionaliteit met producten als de Bitbox, waarmee allerlei visiongerelateerde I/O - denk aan triggers en encoders - veel eenvoudiger te synchroniseren zijn.”

2017: verder met 3D en hyperspectraal
Naast expert op het gebied van bewezen technologie, heeft Phaer haar sporen ook meer dan verdiend in enkele ‘meer trendy’ domeinen. Denk bijvoorbeeld aan 3D-vision en hyperspectraal. Wat gaat 2017 op dit gebied brengen? “Het is echt een kwestie van de lange adem gebleken”, geeft een nog steeds strijdlustige Van De Veere toe, die al heel wat jaartjes 3D-vision als gamechanging technologie voor machine en robotbesturing predikt. “Maar het lijkt dan toch eindelijk te gaan doorzetten.” Hij noemt het pick & pack-project waarin 3D-vision een hoofdrol speelde bij het verpakken van een grote verscheidenheid aan voedselproducten. En de Amazon Picking Challenge, waar de door Phaer geleverde 3D-vision en ondersteuning het bedrijf Delft Robotics naar de overwinning hielp. “Het succes van dit soort projecten en de zichtbaar belangrijke rol die 3D-vision hierbij speelt, maakt dat de interesse eindelijk gewekt is en er steeds meer 3D-aanvragen komen.

Uiteraard zal Phaer in 2017 zo veel mogelijk bedrijven blijven helpen met het succesvol implementeren van camera’s als Ensenso van IDS, of de nieuwe 3D-camera van het Zwitserse Photonfocus.” En wat staat er tot slot op stapel voor die andere trendy technologie: hyperspectraal? “Het gelijktijdig naar heel veel verschillende golflengtes kijken biedt inderdaad veel kansen voor de industrie.  Je kan in een snashot iets onderscheidend te weten komen over de moleculaire samenstelling van een product dat onder de camera door gaat, wat je bijvoorbeeld kan gebruiken voor kwaliteitscontrole of sorteren. Voor Phaer is er wat dat betreft groot nieuws te melden. Zoals je wellicht weet, is het Belgische IMEC wereldwijd toonaangevend op het gebied van hyperspectrale technologie. We zijn dan ook heel blij dat zij Phaer hebben gevraagd hun HSI-technologie in de Benelux naar de markt te brengen. Wie interesse heeft in de HSI-toolkit van IMEC, inclusief licht en ondersteuning, kan dus uiteraard contact met ons opnemen.”