Technologie

 

Wat is computervisietechnologie?

Toepassingsgebieden

Gebruikte technologieën

De voordelen van visietechnologie

State-of-the-art producten voor nieuwe toepassingen

Wat is computervisietechnologie?

Computervisietechnologie maakt het mogelijk om machines (computers) te doen zien. In de geïndustrialiseerde Westerse landen is machinevisie de sterkst groeiende niche binnen de industriële automatisering.

Een computervisiesysteem wordt gebouwd op maat van uw toepassing. Het neemt het licht op dat uw product of proces uitstuurt, en verwerkt het om er (via beeldanalyse- en datareductie-algoritmiek) een reproduceerbare (automatiserings) beslissing of een waardeoordeel uit te halen. Vervolgens geeft het systeem zijn beslissing of oordeel door aan andere machines, zoals robotbesturingssystemen, of aan informatiesystemen, zoals bijvoorbeeld een bewakingssysteem.

Toepassingsgebieden

Als computervisie toegepast wordt in een industriële context, spreken we van machinevisie.
Buiten de industrie wordt computervisie ingezet in medische scanners en militaire systemen, microscopiesystemen, civiele bewakingsystemen, onbemande verkenningsrobots en -voertuigen, automatische geleidingssystemen enz.

Bedrijven die systemen, oplossingen, machines en diensten bouwen waarbij beelden geautomatiseerd worden opgenomen en verwerkt, vinden bij Phaer diensten, producten en toegang tot een uitgebreid netwerk van specialisten. Contacteer ons.

Gebruikte technologieën

Een machinevisiesysteem combineert verschillende ontwikkelingstechnieken en componenten uit toegepaste wetenschapsdomeinen:

 • Licht en optica, fotonica, laser
 • Industriële beeldvorming
 • Beeldsensor- en cameratechniek
 • Digitale en analoge signaaltransmissie
 • Computerwetenschappen: ontwikkeling van algoritmiek voor data- en beeldverwerking op embedded of pc-systemen - hardware en CPU-architectuur - ontwikkeling van toepassingssoftware - interfacing met andere automaten en communicatiesystemen
 • Analoge en digitale elektronica, aardingstechnieken, EMC- en ESD-kennis

Ingenieurs en ontwikkelaars die bovenstaande vakgebieden beheersen, zijn in staat om voor een specifieke inspectietaak de nodige componenten te selecteren en samen te stellen tot een perfect werkend visiesysteem. Phaers specialiteit is dat keuze- en integratieproces maximaal verkorten en vergemakkelijken en positief bijdragen aan de kwaliteit, stabiliteit, onderhoudbaarheid en cost of ownership van zo’n systeem door u te adviseren over componenten en hun fabrikanten.

Het aanbod aan standaard visiecomponenten is matuur: in elk van de voorgenoemde technologiedomeinen zijn er talloze fabrikanten en aanbieders van visiecomponenten. Dat maakt het moeilijk om het bos door de bomen te zien. Contacteer ons voor een gesprek, en wij gidsen u er moeiteloos door.

Bovendien vindt u op de markt ook geïntegreerde of ‘slimme’ visiesystemen (smart camera’s of smart sensors). Die doorgaans compacte automatiseringsproducten bieden in één enkel geïntegreerd black box-product een beperkte, maar gemakkelijk hanteerbare functionaliteit. Ze lijken een oplossing voor systeemintegratoren met geen of onvoldoende kennis over het bouwen van op aparte componenten gebaseerde visiesystemen.

In de beperkte functionaliteit van deze smart producten schuilt echter het risico: ze kunnen niet (of veel minder dan componentgebaseerde systemen) overweg met veranderingen in het optisch gedrag van het te inspecteren product of met optische veranderingen in de productieomstandigheden of -behoeften. Dat is vaak de reden waarom gebruikers van zulke producten na verloop van tijd noodgedwongen overstappen naar componentgebaseerde systemen, met pc of embedded architectuur. Die zijn immers flexibeler.

Voor het bouwen van componentgebaseerde systemen kunt u een beroep doen op een integrator van visiecomponenten of u kunt zelf met componenten aan de slag als u hierover zelf kennis wilt opbouwen binnen uw bedrijf.

De voordelen van visietechnologie

Computervisietechnologie verhoogt de performantie, de intelligentie en het productierendement van uw systeem of product en daarmee het concurrentievermogen van uw onderneming. Immers:

 • U realiseert een constant hoge kwaliteit en een objectieve kwaliteitsmaatstaf voor uw product, machine of productieproces.
 • U kunt uw kosten verlagen én de kwaliteit van uw producten en diensten verbeteren omdat machinevisie u een permanent en uniform kwaliteitsoordeel garandeert over elke gewenste stap in het proces.
 • Met machinevisie kan men de productiekosten op verschillende vlakken verlagen, en tegelijk de druk op menselijk vlak wegnemen. Machineoperatoren worden verlost van repetitief en visueel inspectiewerk, een bijzonder voordeel bij de analyse van grote hoeveelheden data die 24/24 moeten gecontroleerd worden. Machineparameters kunnen (semi-)automatisch worden bijgestuurd vanuit de statistieken over de productkwaliteit die het visiesysteem aanlevert.

State-of-the-art producten voor nieuwe toepassingen

 • Kostenefficiënte 3D-camera levert visueel beeld én hoogtebeeld met grotere precisie door laser line peak detection.
 • In-line spectrometrie @ 100 – 4000 Hz line rate.
 • Scientific grade cameras tegen prijs van standaardcamera’s verleggen de grenzen van uw huidige systeem. Vooral voor toepassingen waarbij signaalverbetering en/of lage ruis direct bijdraagt tot betere analyseresultaten, zoals kleuranalyse, X-ray imaging, dark scene imaging, near UV en NIR met standaard CCD.
 • Triangulatietechniek voor 3D-visie in software.
 • Printinspectie door variatiedetectie in multikanaalkleurenbeelden (R,G,B, NIR).
 • NIR-gevoelige sensoren en camera’s tot 1200 nm.
 • Near UV-gevoelige camera’s en sensoren.
 • Standaardoplossing voor electro-luminescentie-inspectie van solar panels.


Staat u voor een visieuitdaging? Contacteer ons vrijblijvend voor advies.