Succesverhaal: Humanoïde assembly robot

Phaer levert visiecomponenten voor humanoïde robot

Een robot – met twee ogen, twee armen en twee handen – die moeiteloos een wiel assembleert. Even snel en nauwkeurig als een mens dat doet. Dát is het demoproduct waarmee Robomotive momenteel hoge ogen gooit en zijn stempel op de toekomst drukt. Een succesverhaal waaraan systeemintegrator Beltech en visiecomponentenleverancier Phaer graag meeschreven.

Robomotive maakt ‘robot van de toekomst’ die ziet
Michael Vermeer  brengt al jaren traditionele, industriële robots op de markt. Michael Vermeer, General Manager van Robomotive: “Robots deden tot nu toe voortdurend hetzelfde, repetitieve werk. Daarom vinden we het tijd om een nieuwe stap te zetten, zodat robots een grote verscheidenheid aan producten in een kleine oplage verwerken. Daarvoor hebben ze o.a. ogen nodig, zodat ze zien wat ze doen. En dat kan dankzij 3D-visie. Een toepassing die een steeds grotere rol speelt binnen onze sector én robots een positief imago bezorgt: van ‘dirty, dumb and dangerous’ naar ‘flexible, adaptive and intelligent’. Voor de vision hard- en software schakelden we systeemintegrator Beltech in.”

Beltech steekt robuuste visiemodule in elkaar met Phaer-componenten
Beltech is specialist in machinevisie voor industriële toepassingen. Léon Bemelmans, technisch directeur bij Beltech: “Waarom we voor de Robomotive-visiemodule een beroep deden op Phaer? Dat kwam eigenlijk heel toevallig. Op een dag stapte zaakvoerder Koenraad Van de Veere hier binnen met unieke visiecomponenten. We wisten natuurlijk dat Phaer, net als ons bedrijf, een lange geschiedenis in de vision-wereld heeft. Dat schepte vertrouwen: daarom wilden we graag zijn componenten uittesten. En zo gingen we aan de slag met de Photonfocus 3D-01 camera, de AQSense calibration tool, de Z Laser M18 en de Bitflow interface PCI Board. Het resultaat? Een unieke visiemodule die verbazend goed presteerde en waarmee we zelfverzekerd naar Robomotive stapten.”

Phaer begeleidt zijn klant prima
Niet alleen de indrukwekkende productfolio overtuigde Beltech om met Phaer in zee te gaan. Ook zijn ondersteuning en advies deden dat. Léon Bemelmans: “De leverancier droeg al zijn componentenkennis aan ons over en stond altijd klaar om te helpen. Het principe dat we voor onze klanten gebruiken, is ‘fit for use’. We leveren dus systemen die hun taak vervullen, zónder onnodige overkill aan specificaties. Hetzelfde verwachten we van onze eigen leveranciers: en dat bracht Phaer aardig voor elkaar. Dankzij hen hebben we nu een bouwsteen waardoor onze systemen unieke prestaties neerzetten. Niet alleen voor Robomotive, maar ook voor andere klanten: want de visiemodule is een vast onderdeel geworden van de oplossingen die we aanbieden.”

Ondertussen steelt de humanoïde robot van Robomotive de show op beurzen over de hele wereld. Hij kreeg de innovatienominatie op de Techni-Show in Nederland en won de derde prijs van de Robotics Awards op de Hannover Messe 2012 in Duitsland. Of hoe een partnerschap tussen Robomotive, Beltech en Phaer tot een topproduct leidt.

Artikel in Motion Control

Artikel in Inspect magazine