Succes verhaal: Phaer levert vision bij robotbouwer Kranendonk

Begin dit jaar bracht robotontwikkelaar KRANENDONK een gloednieuw systeem op de markt. Een balkenassemblagelijn waarin automatisch geassembleerd en gelast wordt. Daarvoor moet de robot kunnen … zien. Precies waar Phaer voor zorgde, pionier in visiecomponenten.

Specialist in niet-repeterende robotsystemen
KRANENDONK is al sinds 1983 ontwikkelaar én leverancier van robotsystemen. Het brengt applicaties op de markt die staalcomponenten automatisch lassen en snijden. “We presenteren ons bedrijf als een robottechnologiecentrum. Want hier ontwerpen we applicaties op maat van de eindklant, waarbij we een totaalpakket aanbieden met hardware, software en sensors. Onze specialisatie? De niet-repeterende productie. Onze robots slagen erin automatisch en zelfstandig voortdurend andere handelingen uit te voeren.” De productiesystemen van KRANENDONK vindt u over de hele wereld in de scheepsbouw, de staalconstructie en de transportsector. Maar óók bij ontwikkelaars van bijvoorbeeld bruggen, wolkenkrabbers en offshoreconstructies. Bedrijven met klinkende namen zoals de US Navy, Mabey Bridge en Scania Trucks maken er dagelijks gebruik van.

Visiecomponenten om robots te doen zien


Vorig jaar kreeg KRANENDONK een nieuwe uitdaging voorgeschoteld. Klant ASK Romein, een gerenommeerde staalbouwer, wilde een nieuwe assemblagelijn. Waarbij een robot losse onderdelen automatisch op een balk assembleert en last. “Dat betekent dat het systeem de stukken moet identificeren, meten, vastpakken, positioneren en lassen. En dat lukt alleen als de robot kan … zien! Dus zochten we uit welke visiecomponenten we nodig hadden. Die tikten we dan in op Google. En zo kwamen we terecht bij Phaer. Die berekende de lens en laser, en leverde een Photon-focuscamera die ons robotsysteem ogen geeft. En nog goede ook. Want het ‘ziet’ onder moeilijke optische omstandigheden. Zo herkent het de meest uiteenlopende onderdelen die heel gevarieerd zijn qua vorm en afmetingen. Precies wat we zochten.”

Uitmuntende samenwerking met pionier in 3D-visie

Of ze bij KRANENDONK tevreden zijn over het partnerschap met Phaer? “Méér dan tevreden. Het is een plezier om samen te werken met zo een innovatiestimulator. Phaer leverde niet alleen een kwalitatief hoogstaande camera. Het deelde ook zijn enorme kennis over 3D-visie. We zaten op dezelfde golflengte, waren voortdurend in dialoog en dat resulteerde in een topresultaat. Bijzondere anekdote? Aanvankelijk gingen we in zee met een andere leverancier, maar zijn producten voldeden niet aan onze eisen. We stopten onze samenwerking halsoverkop en zaten dus even met de handen in het haar. Maar Koenraad Van de Veere, zaakvoerder van Phaer, ging snel en accuraat voor ons te werk. Onder tijdsdruk zette hij met zijn team, tussen kerst en nieuw nota bene, een prachtprestatie neer. “Als we op het project terugkijken, is er geen twijfel mogelijk: Phaer was voor ons de perfecte partner”.